Investeren in jezelf
Nog 2 plekjes!
Vanavond sluiten de deuren voor het komende jaar!
Laatste kans om aan deze prijs in te stappen!
De klok tikt! De laatste uren gaan in om van deze uitzonderlijke aanbieding te genieten… .
Hoe vaak krijg jij dergelijke slogans te horen of misschien eerder te zien op je socials of in je mailbox?
En hoe vaak heb jij je al laten verleiden om toch last minute nog overstag te gaan? Dat buitenkansje kon je toch écht niet laten gaan. Nietwaar?
Ik in ieder geval al meermaals.
Of het nu gaat om de aankoop van (het zoveelste paar) oorbellen of de inschrijving in een cursus, ik ben al vaak gegaan voor die “uitzonderlijke korting” of “onweerstaanbare bonus”.
Nochtans beschouw ik mezelf als een kritische denker, die de pro’s en contra’s ten opzichte van elkaar zal afwegen om een beslissing te nemen. Impulsaankopen lijken dan ook niet echt in dat plaatje te passen.
Ik ben ervan overtuigd dat ik mij dus niet zo snel zal laten vangen door de “verkooppraatjes”.
Maar eerlijk is eerlijk … mijn inboedel toont regelmatig het tegendeel. Van miskopen (vele winkels hebben werkelijk zeer flatterende verlichting) tot (quasi) ongeopende cursussen en boeken die nooit uitgelezen werden.
Ben ik dan toch een gemakkelijke prooi?
Op sommige momenten absoluut!
Wanneer we in overdrive gaan en volop op die gaspedaal duwen, werkt dat brein van ons toch net een beetje anders.
Overvolle agenda’s, ellenlange to do lijsten mét uiteraard de ontspannende activiteiten helemaal onderaan (want ja, druk druk druk) vergroten de kans aanzienlijk op een uitbreiding van je inboedel of van die CV met een extra opleiding.
En dat is eigenlijk absoluut niet zo verwonderlijk als je de verkoopprincipes (want ja, dat is wat het effectief zijn) achter deze marketing kent. Allen voeden ze namelijk o.a. die menselijke angst voor schaarste en behoefte om er hélemaal bij te horen.
En laat ons daar net heel erg vatbaar voor zijn op de momenten wanneer die gaspedaal stevig wordt ingedrukt.
Op dat moment gaan we immers voornamelijk beslissingen nemen die werken op KORTE TERMIJN. Ze geven een instant fijn gevoel (wat weliswaar even snel weg is dan dat het gekomen is).
Marketing en sales zijn nooit “a match made in heaven” geweest voor mezelf. Ik krijg namelijk steeds meer een hekel aan dergelijke uitspraken, net omdat het je op lange termijn vaak niets bijbrengt en je toch meestal ook gewoon het gevoel hebt “wat in het zak gezet te zijn geweest”.
En nee, het zijn vaak effectief geen leugens die verkocht worden. Ook in mijn agenda zijn de plaatsen beperkt én is er effectief sprake van een zekere “schaarste”.
Zal ik dus nooit uitspraken doen in het genre van “laatste plekje”?
Ik ga niet hypocriet doen. Ongetwijfeld zal deze ook bij mij passeren, omdat het vaak simpelweg de realiteit is.
Die megakorting als je binnen de 24u beslist?
Tja, die dan weer niet.
Bonussen?
Die zitten er gewoon standaard al bij.
De angst voor schaarste en de behoefte om er helemaal bij te horen hoef ik niet verder te gaan triggeren.
Of misschien wel … tenminste als het gaat om de angst voor de schaarste op het vlak van TIJD en energie. Want dat is wat mij betreft, een reële schaarste waar je misschien WEL best een keer kritisch naar kijkt.
Tijd is er allesbehalve in overvloed en we zouden die dus beter inzetten voor datgene waar je écht voldoening uithaalt. En dan wordt het een BEWUSTE keuze en geen impulsieve beslissing vanuit angst omdat je de tijdsdruk voelt om nog snel die korting mee te grijpen.
Makkelijke keuze om op deze manier te ondernemen?
Nee eigenlijk niet, want al die Black Friday deals, wachtlijstkortingen, … werken effectief en zorgen nu eenmaal voor omzet. Mensen hebben effectief een push nodig, vooraleer ze een beslissing nemen.
En of het nu gaat om materialen of diensten, écht investeren in jezelf op vlak van kwaliteit rendeert altijd pas op wat langere termijn en zorgt niet perse voor dat instant geluksgevoel.
Welke quick fixes, tips en tricks iemand je ook belooft. Niemand zal meer dan die 1.440 minuten per dag voor jou kunnen toveren. En gaan spelen met die slaap blijkt meestal ook geen al te best plan.
Tijd en energie zijn nu eenmaal echt niet onuitputtelijk. Hoe graag we dat ook zouden willen of hoe hard we ook proberen. Het is dus effectief heel wijs om hier kritisch mee om te gaan.
Helemaal blij met dat instant geluksgevoel door de aankoop van de laatste smartphone, luxueuze reis en er geen enkel probleem mee om volle gas te geven van de ene tot de volgende vakantie?
In dat geval zou ik zeggen, geniet er met volle teugen van en doe vooral lekker verder!
Toch liever ook wat kritischer kijken naar de werkelijke prijs die je betaalt van maar te blijven doorgaan?
Misschien kom je namelijk wel tot één of meerdere van volgende vaststellingen:
… dat jij en je partner steeds verder uit elkaar lijken te groeien omdat er gewoon nooit tijd is.
… dat je geen flauw idee meer hebt hoe het nu écht met je beste vriend(in) gaat.
… dat die kinderen plots toch wel ineens heel erg snel opgroeien.
… dat je lichaam de tand des tijds toch niet zo goed doorstaat dan dat je dacht.
… of dat die mega korting op je aankoop toch niet het beloofde geluksgevoel kon realiseren.
In dat geval, sta eens stil bij wat wel een “duurzamere” investering in jezelf zou zijn.
Waar heb je nu eigenlijk echt behoefte aan? Hoe wil jij die 1.440 minuten iedere dag spenderen?
En neen, ik pleit hier niet voor het minimalisme of dergelijke. Wel wil ik je volop inspireren om effectief die grote kuis te houden, zowel buiten als binnenin, letterlijk en figuurlijk.
Ik ga alvast de laatste zijn om je te verleiden met allerlei grote beloftes, last minute kortingen om je toch snel snel overstag te laten gaan.
En ja, het is vaak best verleidelijk om hier wel in mee te gaan want het WERKT effectief.
Maar het klopt ook gewoon niet. Alleszins niet met hoe ik kijk naar kwaliteit en écht investeren in jezelf. In die zaken die je ook op lange termijn effectief verder helpen waardoor je dat zalig geluksgevoel gewoon steeds meer voor jezelf kan gaan creëren.
Durf dus echt eens kritisch stil te staan bij welke kostprijs je effectief betaalt van datgene wat je momenteel aan het doen bent.
Wat is de keerzijde van altijd maar blijven doorgaan?