Wat maakt jou anders?
“You were born an original,
don’t become a copy.”
Een vraagje:
Hoe vaak probeer jij je in een jasje (misschien zowel letterlijk als figuurlijk) te wringen, waarvan je voelt dat het eigenlijk totaal niet (of niet langer) bij je past?
Bwa, misschien af en toe.
Uhm, constant! (Ik ben al blij als ik een jas vind).
Hell no, ik doe alleen wat voor mij 100% past!
Misschien is je antwoord hier nog relatief genuanceerd. Ik durf echter te wedden dat dit niet langer het geval is, als ik de vraag aanpas naar “hoe vaak probeer jij je op professioneel vlak in een jasje te wringen … ?”.
En dat is ook helemaal niet zo vreemd.
Allemaal groeien we op met een heleboel verwachtingen (en vooroordelen) die we koppelen aan bepaalde beroepen of functies. Een aantal voorbeelden:
Een zelfstandige? Tja, die weet op voorhand dat hij/zij constant moet werken en die verdienen bakken vol geld (dus die moeten ook niet klagen).
Een (dieren)arts of ruimer “de zorgende beroepen”? Die doen hun werk volledig vanuit idealisme en moeten gewoon 24/24 bereikbaar zijn (plus die hebben toch geen nood aan een sociaal leven).
Een leidinggevende? Ook die weet toch op voorhand dat de laptop gewoon mee ingecheckt moet worden tijdens dat jaarlijkse verlof (ze kunnen dan toch vanop het strand werken en je kan nu eenmaal niet alles hebben hé).
Herkenbaar? Ongetwijfeld kan je nog een heleboel voorbeelden geven.
Maar effe eerlijk. Een professional die 24/24 bereikbaar is, constant met het werk bezig is en nooit de tijd maakt om zijn of haar batterijen op te laden. Geloof jij oprecht dat deze persoon nog écht kwalitatief werk kan bieden? Dat die persoon “dé droom” aan het leven is?
Ik alleszins niet.
Toch houden we met z’n allen (misschien niet altijd even bewust) vast aan dergelijke overtuigingen.
Waarom? Goh, mensen moesten toch maar eens iets negatief over ons kunnen zeggen (of denken is zelfs al erg genoeg). En commentaar? Dat vindt niemand fijn, dus blijven we liever in cirkeltjes draaien. Alles om vooral geen ongemak te voelen (tenminste niet op de korte termijn).
Hoe vaak deed jij al één van volgende uitspraken:
“Het is niet helemaal mijn ding, maar zo slecht is het nu ook weer niet.”
“Er zijn écht wel veel praktische voordelen.”
“Ooit ga ik iets anders doen, maar het is nog niet de moment.”
“Ik droom er eigenlijk van om …, maar dat is toch niet realistisch.”
En? Voel je de passie al stromen?
Precies ja. Dat vuur is bij het lezen alleen al misschien omgevormd tot een klein waakvlammetje.
En laat dat nu exact zijn wat er gebeurt (op lange termijn) als je blijft doen, wat eigenlijk totaal niet (meer) bij je past. Trachten te voldoen aan absurde verwachtingen (bijv. 24/24 beschikbaar zijn) mag je daar ook gerust bijrekenen.
Ook ik pleit (of liever pleitte) schuldig en geef je graag een voorbeeld uit eigen stal.
Als mensen mij vroegen wat ik deed, antwoordde ik netjes dat ik klinisch psychologe ben (zo staat het immers op dat diploma). Maar wat zegt dat eigenlijk?
Het stereotiepe beeld is dat van een ruimte met 2 zeteltjes, tafeltje (uiteraard voorzien van een doos zakdoeken die goed in het zicht staat) en een klok die onverbiddelijk na 50 minuten de psycholoog aanzet tot afronding van het gesprek.
En toegegeven … als ik terugkijk naar mijn eerste website heb ik ook niet bepaald mijn best gedaan om mensen een ander beeld dan dat te geven. Als starter wou ik immers ook heel erg graag als “goede professional” gezien worden en mezelf bewijzen. En wat doe je dan? Tja, dan probeer je uiteraard ook te voldoen aan dat typische beeld. De agenda liep vlotjes vol. Mensen waren tevreden en die mond-aan-mond reclame liep als een trein.
Goed bezig? Succesvol? Of “living the dream”? … Nope, helaas. Mijn ego kreeg de nodige voeding, maar mijn passie stond intussen toch wel op een bijzonder streng dieet.
En dan komt het … . Dat typische punt waarop je denkt: “is dit het nu?”
Het antwoord kan je al wel raden.
Om een lang verhaal kort te maken: dat jasje van “dé psycholoog” belandde al snel rechtstreeks in de textielcontainer.
Allemaal goed en wel. Maar wat dan?
Goede vraag en wat mij betreft, start alles met te onderzoeken wat datgene is dat jou net typeert.
Wat maakt jou anders dan de rest? Waar(mee) wil jij écht het verschil maken? Waar ga jij helemaal van “aan”?
Ik weet het. Het zijn niet de gemakkelijkste vragen. De zoektocht kan behoorlijk uitdagend zijn, maar geloof mij, … het is ook oh zo de moeite waard om uit te zoeken!
Laat je hierbij niet te snel ontmoedigen en durf ook echt helemaal voluit gaan.
Een rechte lijn richting het ultieme succes of onverzadigbaar gevoel van voldoening?
Mmm, hoogstwaarschijnlijk niet. Ook hier ging het voorstelrondje van “ik ben klinisch psychologe” naar “ik zet ook paarden in”, tot “ik werk vooral heel concreet, eerder coachend maar wel stevig onderbouwd.”
Op dit moment heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik een term heb die voor de volledige 100% de lading dekt, maar dat hoeft ook helemaal niet.
Wel ben ik er voor die volle 100% van overtuigd dat wat ik doe, effectief ANDERS is (daardoor ook niet lang voor iedereen is) en helemaal in lijn is met hoe ik écht wil werken.
Voor mij mag het dus wel “wat meer” zijn. Het “one size fits all” assortiment laat ik heel graag aan mij passeren. Ik ga resoluut voor het maatwerk en voor dat “kloppende plaatje”.
Of het nu gaat om een 1:1 traject, een training in groep of een compleet jaarprogramma … het geheel moet steeds kloppen. Onmisbare elementen voor mij zijn hierbij:
Concrete handvaten en duidelijke taal, zodat je ook écht aan de slag kan.
Onderbouwde en complete programma’s: niet de zoveelste quick fix maar de focus op kwaliteit en lange termijn strategieën.
Persoonlijke begeleiding en een aanpak op maat: met of zonder paarden, binnen of buiten, praten, ervaren én doen. Vooral ook buiten de lijntjes durven denken!
En alles steeds in een warme, authentieke en relaxte setting. De tijd kunnen nemen om echt die connectie aan te gaan.
Dat is waar no-nonsensepsychologe voor mij voor staat. En dat jasje past mij als gegoten!
Wil jij ook graag meer helderheid over datgene wat jou ANDERS maakt en waarvan jij helemaal “aan” gaat? Neem gerust contact met mij op en ik bekijk graag met jou wat er allemaal mogelijk is.